Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Και ο… καιρός είπε “όχι” στη νέα προβλήτα της Πειραϊκής

ΕΛΛΑΔΑ στις 12/12/2020

Διαλύθηκε το έργο του ΟΛΠ – Διαμαρτυρία από “Παρατηρητήριο Πειραϊκής” και Μπελαβίλα – Το θέμα στη Βουλή από Βελόπουλο

Τ/Π |> Μεγάλο περιβαλλοντικό πλήγμα από την προχθεσινή κακοκαιρία υπέστη η Πειραϊκή, όπου έγινε συντρίμμια ο προβλήτας που κατασκευάζει ο ΟΛΠ. Και έχουν γίνει τόσες και τόσες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους… Το γεγονός καταγγέλλεται, προς το παρόν, από την Δήμητρα Βήνη του “Παρατηρητηρίου Πειραϊκής”, από τον καθηγητή ΕΜΠ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Πειραιάς για Όλους” Νίκο Μπελαβίλα και τον πρόεδρο της “Ελληνικής Λύσης” Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος έκανε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα 14/12 στα Δικαστήρια Πειραιά είναι προγραμματισμένη η συζήτηση της αίτησης του “Παρατηρητηρίου Πειραϊκής” ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΟΛΠ με την οποία ζητείται να διακοπούν οι εργασίες επιχωμάτωσης προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αλλά και η δημόσια υγεία.

“Πειραϊκό Παρατηρητήριο”

Το “Πειραϊκό Παρατηρητήριο”, με τίτλο “Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Πειραϊκή  -Απροστάτευτο παραμένει το περιβάλλον και η Δημόσια υγεία από την πολιτεία“, ανακοίνωσε:

Την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020, με μία δυνατή βροχή και μέτριο νότιο άνεμο, (καιρικές συνθήκες συνηθισμένες για την εποχή) , ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ μέσα στη θάλασσα όλη η χερσαία επιχωμάτωση της ΟΛΠ ΑΕ που ήδη είχε φτάσει σε πάνω από 100 τ.μ. επιφανείας (έξαλης). Σήμερα έχουν μείνει περίπου 10 τ.μ. επιφανείας.

Τεράστια οικολογική καταστροφή –ρύπανση προκλήθηκε από την διοχέτευση των μπάζων αγνώστου προέλευσης και σύστασης στο θαλάσσιο περιβάλλον τόσο από την επιχωμάτωση όσο και από το κεσόν (μπλόκι) το οποίο έσπασε στη μέση και το τοξικό του περιεχόμενο διέφυγε  στη θάλασσα , περιεχόμενο το οποίο θα καταλήξει στην τροφική αλυσίδα.

Περίπου 20.000 μετρικοί τόνοι (μόνο από τις επιχωματώσεις) και σε 6.000 μετρικοί τόνοι (από το διαρραγέν εντός της θάλασσας κεσόν) για τους οποίους δεν ενεργοποιήθηκε καμία διαδικασία απορρύπανσης όσο κι αν την απαιτηθήκαμε στο Λιμεναρχείο Πειραιά με μηνυτήρια αναφορά μας. Αιτηθήκαμε επίσης από το Λιμεναρχείο την αποστολή της μηνυτήριας αναφοράς μας στο ΕΛΚΕΘΕ για να κάνει αυτοψία το συντομότερο και να γίνουν τα δέοντα για την απορρύπανση της θάλασσας και την προστασία της Δημόσιας υγείας. Σε τίποτε από τα παραπάνω δεν προχώρησε το λιμεναρχείο το οποίο παρέλαβε την μηνυτήρια αναφορά μας, παρά μόνο κάλεσε το Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Περιφέρειας το οποίο ακολουθεί την γνωστή βραδυκίνητη διαδικασία του προστίμου.

Δυστυχώς μέχρι τώρα 48 ώρες μετά δεν έχει γίνει κάτι στο πεδίο προστασίας του περιβάλλοντος, παρά μόνον, μία αυτοψία από το Λιμεναρχείο (στις 11.12.20) και από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας (στις 10.12.20) μετά από καταγγελίες πολιτών.

Για άλλη μια φορά οι υπεύθυνοι αποκαλύπτονται ως οι πλέον ανεύθυνοι να προστατεύσουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 12 μμ στα Δικαστήρια Πειραιά είναι προγραμματισμένη η συζήτηση της αίτησης μας  ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΟΛΠ με την οποία αιτούμεθα το αυτονόητο να διακοπούν δηλαδή οι εργασίες επιχωμάτωσης προκειμένου να προστατευτεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και η Δημόσια Υγεία.

Μπελαβίλας

Από την πλευρά του ο Νίκος Μπελαβίλας, ανακοίνωσε:

Ο διαβόητος μη αδειοδοτημένος Νότιος Προβλήτας του ΟΛΠ διαλύθηκε από τον νοτιά που χτυπάει την Πειραϊκή και θα τη χτυπάει τις επόμενες ώρες.  Οι τεχνικοί της Cosco έκαναν το θαύμα τους. Χιλιάδες τόνοι χωμάτων αγνώστου προέλευσης και σκουριάς της Χαλυβουργικής, τα μπάζα που διέρχονταν παράνομα από την πόλη ένα μήνα τώρα, σκόρπισαν στην ευρύτερη περιοχή. Τα κύματα και οι δυνατοί άνεμοι διέλυσαν όλη την επιχωμάτωση και έσπασαν τσιμεντοκιβώτια χύνοντας το περιεχόμενο τους στη θάλασσα. Το ταφικό μνημείο Θεμιστοκλή και ο βυθός του καλύπτεται αυτή τη στιγμή από λάσπη.

Ο ΟΛΠ αγνοώντας ακόμη και τους βασικούς κανόνες της τεχνικής των λιμενικών έργων, προκειμένου να προλάβει να περάσει τα φορτηγά πριν βγουν οι απαγορευτικοί όροι της ΜΠΕ, να τελειώσει το έργο φθηνά και γρήγορα, δεν κατασκεύασε περιμετρικά θώρακα εγκιβωτισμού για να προστατεύσει τα μπάζα από τη θάλασσα με αποτέλεσμα να πάρει το κύμα όλο το εργοτάξιο. Ακολούθησε ακριβώς την τεχνική του “να χτίζεις στην άμμο παλάτια” και όπως ήταν αναμενόμενο ο νοτιάς το έκανε χίλια κομμάτια.

Η σημερινή καταστροφή είναι απόδειξη της σημασίας που δίνει ο ΟΛΠ για το περιβάλλον του Πειραιά και του τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια του άχρηστου αυτού έργου.

Βελόπουλος

Ο βουλευτής Λαρίσης και πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης” Κυριάκος Βελόπουλος κατάθεσε ερώτηση στη Βουλή και συγκεκριμένα προς τoν υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον υπουργό Εσωτερικών, την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία αναφέρει:

Θέμα: “Μπάζωμα θάλασσας δίπλα από το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή στην Πειραϊκή”

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με πληροφορίες και ανησυχίες κατοίκων του Πειραιά και σύμφωνα με πρόσφατες διαδικτυακές αναρτήσεις, κατάφωρα παραβιάζεται ο όρος που τέθηκε στη συνεδρίαση του «ΚΑΣ», το 2012, που προέβλεπε απόσταση 100 μέτρων από το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, όσον αφορά στο μπάζωμα της θάλασσας, δίπλα στο εν λόγω ταφικό μνημείο, στην Πειραϊκή. Διαφαίνεται ότι, η Πολιτεία δεν προστατεύει την πολιτιστική της κληρονομιά, αποδεχόμενη σιωπηρώς αυθαιρεσίες. Επιπρόσθετα, προ μηνών, έλαβε χώρα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής, ως αντίδραση στα σχέδια επέκτασης του λιμανιού στην Πειραϊκή, η οποία προβλέπει προσθήκη 6 προβλητών κρουαζιερόπλοιων. Οι αντιδράσεις επικεντρώνονταν στο γεγονός ότι ο Ο.Λ.Π. δεν είχε επικαιροποιημένες περιβαλλοντικές μελέτες για το έργο και στο ότι εκκρεμούσε η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, καθώς, επίσης, και η απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να διαφυλάξετε την ακεραιότητα του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή και τον περιβάλλοντα χώρο του εν λόγω μνημείου, εφαρμόζοντας κατά κεραία τις αποφάσεις του ΚΑΣ, που λήφθηκαν στη σχετική συνεδρίαση του 2012;
  2. Ποιες είναι οι επικαιροποιημένες μελέτες του Ο.Λ.Π. για το ανωτέρω έργο της επέκτασης του λιμανιού στην Πειραϊκή και ποια η σχετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής;
  3. Ποια είναι η γενικότερη θέση του ΥΠΕΝ επί του θέματος της παρούσας και πώς την στοιχειοθετεί, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: