Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο από το Ίδρυμα Ωνάση

ΥΓΕΙΑ στις 01/11/2018

Εντός τεσσάρων ετών η Ελλάδα αποκτά πρότυπη Μονάδα και δεν θα είναι ουραγός στις μεταμοσχεύσεις

|> Το μεγαλύτερο “δώρο” δέχθηκε χθες η σημερινή Πανελλήνια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων, καθώς μπήκαν τα “θεμέλια” του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ). Και έτσι η Ελλάδα, το 2022 δεν θα είναι ουραγός στην Ευρώπη…

Συγκεκριμένα χθες ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου (φωτό), ανήγγειλε σε ειδική επίσημη εκδήλωση, αυτή τη νέα τεράστια προσφορά του Ιδρύματος, όπου θα γίνονται μεταμοσχεύσεις για όλα τα συμπαγή όργανα (κυρίως καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ και πάγκρεας), ενώ θα λειτουργεί και αυτόνομη παιδιατρική μονάδα. Επίσης επισημάνθηκε από τον κ. Παπαδημητρίου ότι το Ίδρυμα θα κληροδοτήσει το Κέντρο στην ελληνική πολιτεία!

Η ανέγερση του Κέντρου θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2019 σε χώρο δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και προγραμματίζεται να ανοίξει τις πύλες του περίπου σε τέσσερα χρόνια. Το κόστος του έχει προϋπολογιστεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται ότι άλλα 30 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του. Όσοι δε, θα στελεχώσουν το κέντρο θα μπορούν με υποτροφία να εξειδικευτούν στις μεταμοσχεύσεις, καθώς το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται ήδη με δύο μεταμοσχευτικά κέντρα στη Βιέννη και το Βατικανό.

«Η δημιουργία του αποτελεί ιδανικό παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα έχουν πρόσβαση σ’ αυτό όλοι οι ασφαλισμένοι, οι ανασφάλιστοι και οι μετανάστες», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, στην ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του κέντρου που έγινε χθες στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Σύμφωνα με το κ.Παπαδημητρίου, το Ίδρυμα Ωνάση με τη λειτουργία του ΩΕΜΕΚ, έχουν τεθεί οι εξής 7 στόχοι:

  • Κάλυψη των αναγκών των ασθενών για μεταμόσχευση οργάνων.
  • Βελτίωση του συστήματος εντοπισμού και διαχείρισης μοσχευμάτων.
  • Δημιουργία Κέντρου Ιατρικής Καινοτομίας και Αριστείας.
  • Προσέλκυση Διεθνώς καταξιωμένων επιστημόνων
  • Μετεκπαίδευση του προσωπικού του ΟΕΜΕΚ
  • Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας της χώρας.
  • Ανάπτυξη δράσεως με στόχο τη διάδοση της δωρεάς οργάνων, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Παράλληλα με την ανέγερση του Κέντρου, θα ξεκινήσει και η ανανέωση εξοπλισμού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο το οποίο αναμένεται να αποκτήσει 4 νέα χειρουργεία – το ένα υβριδικό – και δύο νέες μονάδες ηλεκτροφυσιολογίας. 

Στόχος, επίσης του κέντρου είναι να επαναφέρει το θέμα των μεταμοσχεύσεων στην ελληνική κοινωνία, με απώτερο σκοπό να αυξηθούν οι πιθανοί δότες, αλλά και να συμβάλει στον συντονισμό των μεταμοσχεύσεων σε όλη τη χώρα.

Τη βεβαιότητα ότι θα γίνει σημείο αναφοράς για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), Ανδρέας Καραμπίνης, ο οποίος είπε ότι είμαστε από τους τελευταίους στις μεταμοσχεύσεις στον δυτικό κόσμο και αποκάλυψε ότι από το 2013 έως σήμερα 300 Έλληνες ασθενείς έχουν αναζητήσει τη σωτήρια γι’ αυτούς μεταμόσχευση σε κέντρα του εξωτερικού. Ακόμη ο κ. Καραμπίνης τόνισε:

«Δεν έγινε ποτέ μια σωστή επένδυση. Ο κόσμος είχε επιφυλάξεις και σκεπτικισμό σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις. Δεν υποστηρίχθηκαν οι μεταμοσχεύσεις οργάνων ούτε και η δωρεά οργάνων. Όταν δεν υπάρχουν δότες, δεν υπάρχουν και μεταμοσχεύσεις. Οπότε χρειαζόμαστε το κτήριο, το προσωπικό, την υποδομή αλλά πρωτίστως χρειαζόμαστε να αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας σχετικά με τις δωρεές οργάνων».

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα και τις ανάλογες πληθυσμιακά χώρες της Ευρώπης, το Βέλγιο και την Πορτογαλία, είναι αποκαλυπτικά: το 2016 έγιναν στην Ελλάδα 51 δωρεές οργάνων και 151 μεταμοσχεύσεις, ενώ στο Βέλγιο έγιναν 351 δωρεές οργάνων και 1.023 μεταμοσχεύσεις και στην Πορτογαλία 337 δωρεές οργάνων και 846 μεταμοσχεύσεις.
Η δυναμική της χώρας μας όμως μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΟΜ, θα μπορούσαμε βάσει του πληθυσμού να έχουμε 14, 2 δότες ανά 1 εκατ. Πληθυσμού και να γίνονται έως και 470 μεταμοσχεύσεις τον χρόνο. Η πραγματικότητα απέχει και είναι σκληρή: από το 2013 ως το 2017 μετέβησαν στο εξωτερικό για μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων 270 Έλληνες ενώ έγιναν 679 μετακινήσεις μεταμοσχευμένων για επανέλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τονίστηκε, το Ίδρυμα Ωνάση θα συμβάλει στην καλή λειτουργία του Κέντρου -όσον αφορά στον εξοπλισμό-, θα έχει εκπροσώπους του στη διοίκηση και λόγο στη στελέχωσή του. Επίσης έγινε ξεκάθαρο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ότι το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα ανήκει στο Δημόσιο και θα λαμβάνει κάθε χρόνο 20% του προϋπολογισμού του, ως τακτική χρηματοδότηση από το κράτος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: