Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Άγγλοι ναύτες δολοφόνησαν Πολίτες εθελοντές του 40-44

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 27/01/2020

Κατάθεση ιστορικού στοιχείου στον Σύλλ. Κωνσταντινουπολιτών ενώπιον του υπ. Εσωτερικών

Τ/Π |> Μία αποκάλυψη-σοκ, η οποία ανατρέπει ιστορικό γεγονός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έγινε χθες το βράδυ στην εορταστική εκδήλωση του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του βουλευτή και πρώην υπουργού Γιάννη Μπαλάφα, του βουλευτή Διονύση Χατζηδάκη, άλλων πολιτικών και πλήθους κόσμου.

Αφορά την υπόθεση ενός σκάφους που μετέφερε 78 εθελοντές Κωνσταντινουπολίτες και χάθηκε. Μέχρι τώρα υπήρχε η εντύπωση ότι έγινε ναυάγιο, αλλά πρόσφατα αποδείχθηκε ότι ήταν καθαρή δολοφονία από συμμαχικά πυρά!

Την εξέλιξη της υπόθεσης του βενζινόπλοιου “Ευαγγελίστρια” ανέφερε ο ερευνητής Νίκος Μιχαηλίδης (φωτό), στο πλαίσιο της τιμητικής βράβευσής του από τον Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών για τη προσφορά προς τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης.

Όπως είπε, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν έλθει στην Ελλάδα για εθελοντές αρκετοί Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης. Για τους 196 που έπεσαν στο αλβανικό μέτωπο κ.α. στήθηκε μνημείο στην παραλία του Φλοίσβου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Γιώργο Λεύκαρο και την αντιπρόεδρο Μαργαρίτα Γεωργακοπούλου, κατά την εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιτας.

Από τους επιζήσαντες εθελοντές Πολίτες, περίπου 75 στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Ευαγγελίστρια» προκειμένου να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη. Όμως ποτέ δεν έφτασαν. Το πλοίο χάθηκε και όλοι πίστευαν ότι ναυάγησε αύτανδρο. Αυτό μέχρι πριν μερικές μέρες! Διότι μετά από επισταμένες έρευνες διαπιστώθηκε ότι το «Ευαγγελίστρια» με τους 75 Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στρατιώτες και το 10μελές πλήρωμα, δεν ναυάγησε, αλλά όλοι δολοφονήθηκαν, από τους ναύτες ενός αγγλικού υποβρυχίου! Δυστυχώς η περίπτωση «λάθους» έχει αποκλειστεί…

Όσο για τον Νίκο Μιχαηλίδη, είναι γέννημα-θρέμμα της Πόλης, απόφοιτος του Ζωγραφείου και θύμα των απελάσεων του 1964. Η οικογένεια ήρθε στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Ελευσίνα και λόγω οικονομικών δυσχερειών ο Νίκος Μιχαηλίδης δεν πήγε να σπουδάσει ιατρός, αλλά εμποροπλοίαρχος. Κι έγινε Α’ καπετάνιος σε ηλικία… 27 ετών!

Μετά τη σύνταξή του, διετέλεσε σύμβουλος σε διάφορες επιχειρήσεις, χωρίς να παραβλέψει κάποιους στόχους που είχε βάλει…

Με δυό λόγια, είναι ο άνθρωπος που με δική του πρωτοβουλία «ανέστησε» το ρωμέϊκο Κοιμητήριο Σισλί της Πόλης, σε σημείο να αναγνωριστεί ως διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας!

Επίσης ήταν αυτός που πάλι με δική του πρωτοβουλία στήθηκε το μνημείο των πεσόντων Κωνσταντινουπολιτών στο Παλαιό Φάληρο. Κατά την ομιλία του χθες, δεν παρέλειψε να πει ότι το μνημείο οφείλεται στον πρώην δήμαρχο Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος μόλις άκουσε την πρόταση ανταποκρίθηκε αμέσως επιλέγοντας ίσως τον πλέον κατάλληλο χώρο.

Σημειώνεται δε ότι τα εγκαίνια του μνημείου έγιναν τον παρελθόντα Νοέμβριο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: