Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πολεμικός ανταποκριτής στη Μ. Ασία ο Γεώργιος Νόβας!

ΕΛΛΑΔΑ στις 22/03/2021

Παρέμβαση από τον θετό γιό του καθ. Αθανασιάδη-Σισμάνη, για την δημοσιογραφική θητεία του στα χρόνια του ξεριζωμού

|> Ένα ιστορικό λάθος σε άρθρο της “Καθημερινής” προκάλεσε διορθωτική απάντηση, από την οποία έγιναν γνωστά ιστορικά στοιχεία, άγνωστα στους πολλούς, που αφορούν τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα. Συγκεκριμένα, σε άρθρο της “Κ” αναφέρθηκε ότι ο αδελφός του Γεώργιου Αθανασιάδη-Νόβα, Θεμιστοκλής, ήταν πολεμικός ανταποκριτής στη Μικρά Ασία. Κι αυτό ήταν το λάθος, καθώς πολεμικός ανταποκριτής ήταν ο ίδιος ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας. Αυτό το διευκρινίζει με επιστολή του ο θετός γιός του Αριστείδης Αθανασιάδης-Σισμάνης, οποίος είναι ομότιμος καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του ΕΚΠΑ και του Virginia Commonwealth University.

Ο καθηγητής Αριστείδης Αθανασιάδης-Σισμάνης, γράφει ότι στο άρθρο του «1921, μια μοιραία χρονιά» της 28.2.2021, λανθασμένα αναφέρεται ο Θεμιστοκλή Αθανασιάδης-Νόβας ως πολεμικός ανταποκριτής στη Μικρά Ασία και:

«Πολεμικός ανταποκριτής των αθηναϊκών εφημερίδων «Πολιτεία» και «Αθηναϊκή» και αργότερα της σμυρναϊκής εφημερίδας «Θάρρος» ήταν ο αδελφός του Θεμιστοκλή, Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας (1894-1987), γνωστός και ως Αθάνας, ο οποίος το καλοκαίρι του 1921 ακολούθησε τον ελληνικό στρατό μέχρι και πέρα του Σαγγαρίου ποταμού». Συμπληρώνει δε:

«Ο Αθάνας, με νεανική αισιοδοξία και έντονο αίσθημα πατριωτισμού, είχε εντυπωσιαστεί από το μεγαλείο του προελαύνοντος στα υψίπεδα της Μικράς Ασίας στρατού μας. Οι ανταποκρίσεις και οι φωτογραφίες που είχε στείλει στις εφημερίδες κατά την περίοδο παραμονής του στη Μικρά Ασία, μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου 1921, έχουν εκδοθεί το 2015 με το τίτλο «Εκστρατεία Σαγγαρίου, ένας δημοσιογραφικός αίνος και θρήνος». Επίσης, αναμνήσεις και βιώματά του από τον ξεριζωμό της Ρωμιοσύνης από τη μικρασιατική γη αποτυπώνονται με γλαφυρό και συναρπαστικό λόγο στην ποιητική toy συλλογή “Αίνος και θρήνος”, που εκδόθηκε το 1972, πεντηκοστή επέτειο του γεγονότος αυτού. Χαρακτηριστικά, αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου: “Το πολεμικό κατόρθωμα του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία, όταν συνυπολογιστούν και τόσες δυσμενείς συνθήκες, είναι από τα μεγαλύτερα της νεότερης ιστορίας μας. Και δεν πρέπει να το συσκοτίζει η τραγική κατάληξη… Του ανήκει πας Αίνος!”.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η ποιητική του ευαισθησία δεν τον παρακωλύει από το να έχει επίγνωση της σημασίας της μικρασιατικής τραγωδίας και συνεχίζει στον πρόλογο της ίδιας συλλογής: “Το 1453 κατάπεσε το μεγάλο αέτωμα. Το 1922 ξηλώθηκε απ’ τη βυζαντινή γη και το πιο μικρό θεμέλιο. Ο ξεριζωμός απ’ την Ανατολή είναι ένα μοναδικό μαύρο κεφάλαιο στην εθνική μας ιστορία. Και στην ιστορία της ανθρωπότητας όλης πρέπει να προστεθεί”. Έως το τέλος της ζωής του, διηγείτο με διαύγεια πνεύματος και μεγάλη περιγραφική δεξιότητα τις εμπειρίες του από τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Και οι δύο αυτές εκδόσεις σχετικά με τη μικρασιατική εκστρατεία είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: https://athanas-novas.gr/»

Για τον Θεμιστοκλή Αθανασιάδη Νόβα (1896-1961), ο καθ. Αριστείδης Αθανασιάδης-Σισμάνης, γράφει ότι «εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες “Ακρόπολις”, “Πολιτεία”, “Νέος Κόσμος” και “Ελεύθερον Βήμα”» και πως:

«Μαζί με τους Καζαντζάκη, Ουράνη, Παναγιωτόπουλο και Κόντογλου συνέβαλε σημαντικά στην ταξιδιωτική λογοτεχνία. Το 1932 δημοσίευσε το βιβλίο “Ένα μήνα στον Βόρειο Πόλο”, πρωτοποριακή έκδοση της εποχής του. Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή του στην κριτική του θεάτρου. Διετέλεσε νομάρχης σε πολλούς νομούς της χώρας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: