Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέτρησης της ρύπανσης το Παρατηρητήριο Πειραϊκής

Συμμετέχει στο LIFE4MEDECA για καταγραφή των ρύπων οξειδίων του αζώτου που εκπέμπονται από τη ναυτιλία στη Μεσόγειο 

|> Το Παρατηρητήριο Πειραϊκής μαζί με 5 άλλες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών σε ευρωπαϊκά λιμάνια (Τσιβιταβέκια, Βενετία, Μάλτα, λιμάνια Ισπανίας) επιλέχτηκε ως συνεργάτης του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE4MEDECA και αρχίζει την καταγραφή των ρύπων οξειδίων του αζώτου σε 5 διαφορετικά σημεία του Πειραιά.

Σε σχετική ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής, αναφέρεται:

«Τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα ανακοινωθούν στις 3 Νοεμβρίου σε ημερίδα που θα διοργανωθεί στην Αθήνα με τη συμμετοχή μεγάλων Ευρωπαϊκών οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος (NABU, Green Transition, ZERO ). Η συμμετοχή των οργανώσεων από την Κοινωνία των Πολιτών είναι εθελοντική και μη αμειβόμενη και ο σκοπός τής συμμετοχής είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας και του περιβάλλοντος.

Τα Οξείδια του αζώτου NOx , οι ‘’αόρατοι δολοφόνοι’’ συμβάλλουν στη φωτοχημική ρύπανση και οξίνιση της ατμόσφαιρας. Όμως οι μεγαλύτερες επιπτώσεις εμφανίζονται στην ανθρώπινη υγεία. Είναι υπεύθυνα για καρκινογενέσεις καθώς επίσης μπορούν να και διεισδύουν βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα.

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις της τάξης των 15ppm, τσούξιμο στα μάτια και στη μύτη, σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από 25ppm αρχίζουν τα αναπνευστικά προβλήματα, βήχας, αιμόπτυση , βρογχοπνευμονία , πνευμονικό οίδημα ενώ η έκθεση σε ποσότητες μεγαλύτερες από 150ppm μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρα πνευμονική ίνωση. Ιδιαίτερα πλήττεται ο “ευάλωτος” πληθυσμός, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, οι πάσχοντες από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα και οι έχοντες αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε σωματική δραστηριότητα μεγάλης έντασης (αθλητισμός, αθλοπαιδιές) πλησίον των εκπεμπόμενων ρύπων από τα φουγάρα των πλοίων.

Εκτός από την ατμοσφαιρική ρύπανση, οι εκπομπές είναι υπεύθυνες για την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών. Αυτό με την σειρά του οδηγεί σε αυξημένη υγρασία και προκαλεί συχνότερα και εντονότερα κύματα καύσωνα.

Το LIFE4MEDECA καλεί σε αφύπνιση τον Πειραιά και τις πόλεις λιμάνια της Μεσογείου. Το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα στοχεύει να δημιουργήσει περιοχές ελέγχου εκπομπών αερίων ρύπων που εκπέμπονται από τη ναυτιλία (ECA) στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: