Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το 61,5% λέει “ναι” στο Ευρώ και το 26,8% ψηφίζει για εθνικό νόμισμα!

ΕΛΛΑΔΑ στις 14/05/2015

Έρευνα της Kappa Research για πιθανό δημοψήφισμα

Εκδήλωση με τίτλο «Η Ευρώπη και η Ελλάδα στο σταυροδρόμι των προκλήσεων» διοργάνωσε χθες το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής (σε συνεργασία με το Ίδρυμα Hanns Seidel και το Goethe Institut Athen) και παρουσιάστηκε δημοσκόπηση της Kappa Research με τίτλο «Ο Ευρωσκεπτικισμός στην Ελλάδα» η οποία πραγματοποιήθηκε ειδικά για την εκδήλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της Kappa Research Τάσος Γεωργιάδης, οι πολίτες εκτιμούν ότι η χώρα μας ωφελήθηκε από τη συμμετοχή της στην ΕΕ σε ποσοστό 62,9%, έναντι 29,6% που εκτιμά ότι ζημιώθηκε.

Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η χώρα ωφελήθηκε κυρίως στα θέματα κοινωνικής προόδου αλλά και στη διεθνή της θέση, ενώ ζημιώθηκε στον αγροτικό και εξαγωγικό τομέα. Από την έρευνα προκύπτει μεγάλη εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και η εκτίμηση ότι η συμβολή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι θετική (71%). Είναι σημαντικό ότι εάν γυρίζαμε πίσω στον χρόνο της ένταξης μας στην ΕΕ, το 62,5% θα ψήφιζε θετικά σε ένα δημοψήφισμα.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα διαπιστώνουν ότι υπήρξε κερδοσκοπία κατά την ένταξη της χώρας στο Ευρώ, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία (69,1%) επιθυμεί συνολικά την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το Ευρώ. Σε ένα πιθανό δημοψήφισμα σήμερα το 61,5% θα ψήφιζε Ευρώ, το 26,8% εθνικό νόμισμα, το 9% είναι αναποφάσιστο και το 2,7% αρνήθηκε να απαντήσει. Ξεκάθαρη είναι η εκτίμηση των πολιτών ότι με ένα ενδεχόμενο Grexit το μέλλον της χώρας θα είναι χειρότερο (67,9%). Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η απαισιοδοξία των Ελλήνων για το μέλλον καθώς το 39,9% εκτιμά ότι μετά από 10-20 χρόνια η κατάσταση στη χώρα θα είναι ίδια με σήμερα, το 27,3% ότι η Ελλάδα θα είναι μια ανεπτυγμένη χώρα και 25,6% μια χώρα εξασθενημένη.

Ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ

Εν τω μεταξύ, στον χαιρετισμό ο γενικός διευθυντής του Goethe Institut Athen, Matthias Makowski εξέφρασε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Ευρώπη και να μπει σε μια τάξη το κοινό μας σπίτι καθώς οι διεθνείς και εσωτερικές προκλήσεις είναι μεγάλες και σύνθετες.

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία με τα γερμανικά πολιτικά Ιδρύματα στο πλαίσιο της κοινής μας πορείας με στόχο μία ενωμένη, δυνατή και αποτελεσματική Ευρώπη για όλους τους λαούς. Πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθεί η ευρωπαϊκή μας πορεία από τους κλυδωνισμούς της κρίσης και την περιπέτεια στην οποία οδηγεί τη χώρα η κυβέρνηση. Οι παρατεταμένες «διαπραγματεύσεις» δεν βοηθούν αλλά απομακρύνουν τη χώρα από τη λύση και τις προοπτικές εξόδου από την κρίση. Ανέφερε τέλος η Ρόδη Κράτσα ότι η ελληνική κρίση αναδεικνύει τη συλλογική ευθύνη που έχουμε ως Ευρωπαίοι. Αναδεικνύει την ανάγκη σεβασμού των κοινών κριτηρίων και των κανόνων μέσα στην Ευρωζώνη από την Ελλάδα και κάθε χώρα αλλά και την ανάγκη να δείξουν κατανόηση και ιδιαίτερη υποστήριξη οι εταίροι στη χώρα μας στο κρίσιμο αυτό στάδιο της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης.

Στη συνέχεια μίλησαν, ο βουλευτής (ΝΔ) Γιώργος Κουμουτσάκος, ο γ.γ. Ο Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής Μενέλαος Δασκαλάκης, ο ευρωβουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Hanns Seidel, Markus Ferber, ο βουλευτής (ΝΔ) Κωστής Χατζηδάκης, ο καθηγητής Αλέξανδρος Κρητικός, (διευθυντής Ερευνών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών), ο βουλευτής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας Otmar Bernhard, η ευρωβουλευτής (ΝΔ) Μαρία Σπυράκη και ο οικονομολόγος Jens Bastian, πρώην στέλεχος της Task Force. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Άγγελος Αθανασόπουλος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: